Zo’n 360.000 huishoudens in Amsterdam zijn dinsdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Ook het treinverkeer van de NS rond Amsterdam Centraal is verhinderd door de storing, Het treinverkeer van de NS rond Amsterdam Centraal is uitgevallen.

Rond 4.00 uur viel de stroom in de hoofdstad en omliggende plaatsen bij 360.000 klanten uit. Rond 6.30 uur hadden zo’n 160.000 klanten weer stroom. In de loop van de ochtend volgden de andere huishoudens. Sinds 9.00 uur is de stroomstoring in Amsterdam, Zaandam en Landsmeer helemaal verholpen, meldt netbeheerder Liander.

Delen van Amsterdam hebben ondanks het einde van de stroomstoring nog geen verwarming. De huizen worden verwarmd door stadsverwarming. Dit systeem is door de problemen met de stroom ontregeld.

“Alles wordt nu weer opgestart, maar het water is afgekoeld. Het duurt even voordat dit weer op de juiste temperatuur is gebracht. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk op orde te krijgen”, aldus een woordvoerster van Nuon, dat samen met afvalenergiebedrijf AEB verantwoordelijk de stadsverwarming in Amsterdam levert.

In totaal 20.000 huishoudens zaten zonder verwarming. In de gebieden Noord, Zeeburg en de Houthavens werkt alles volgens Nuon weer. Alleen in Westpoort doet de stadsverwarming het nog niet.

Treinverkeer Amsterdam plat, zware ochtendspits

Mensen die met de trein naar Amsterdam, Utrecht of Schiphol moeten, kunnen hun reis dinsdagochtend beter uitstellen, adviseert de NS.

Treinreizigers moeten volgens de spoorvervoerder de hele dag nog rekening houden met problemen rond Amsterdam. Het kost veel tijd om de treinen na de stroomstoring weer te laten rijden.

,,Op Centraal Station rijden treinen nu mondjesmaat. Maar veel treinen staan niet op de goede plek of er is geen conducteur. De stroom is ook nog niet goed genoeg om de wissels op de juiste manier te bedienen'', zei een woordvoerder van het spoorbedrijf.

Automobilisten moeten dinsdagochtend rekening houden met een zeer zware ochtendspits op de snelwegen rond Amsterdam. Rijkswaterstaat verwacht dat veel mensen in de auto zullen stappen omdat de treinen, metro's en trams door de stroomstoring niet rijden. Op de weg moeten automobilisten rekening houden met extra reistijd.

De Amsterdamse metro's (lijnen 50, 51, 53 en 54) en trams hebben ook last van de stroomstoring. Rond 8.00 uur komen de metro's van GVB weer langzaam weer opgestart, maar de trams zijn nog niet beschikbaar omdat nog niet alle bovenleidingen werken.